Tarçın nedir, Nerde yetişir, faydaları nelerdir?
Ah tarçının; ismi bile hoş bir koku bırakıyor zihnimizde değil mi? Bakalım vaz geçilmezlerimizden olan tarçın nasıl ve nerede yetişiyormuş. Faydalarını kulaktan kulağa duysak ta minik araştırmamızla üstünden geçelim.
Nerede yetişir?
Tarçın maalesef ki Türkiye de sadece botanik bahçelerde nadir yetiştirilebilir. Defne grubundan olan tarçının Anavatanı güney ve güneydoğu Asya’dır. Nadir de olsa Güney Amerika da yetiştirildiği biliniyor.
Yaprak dökmeyen aromatik ağacın en çok yetişeni iki çeşittir. Biri Çin tarçını, diğeri ise Seylan tarçınıdır. Çin tarçını; Güneydoğu Çin de 10-12 cm yüksekliğinde kışın yaprak dökmeyen ağaçtır.
Esas ağacın kurutulmuş kabukları kullanılır. Kabukların dış kısmında mantar tabakası bulunur ve grimsi renklidir. Kokusu kuvvetli ve özel, tadı tatlımsı ve yakıcıdır. Tanen ve uçucu yağ taşır. Baharat olarak kullanılır. Meyvesi baharatlı ve tarçın kokulu olup tarçın yerine de kullanılır.
Seylan tarçını; yaprak dökmeyen minik ağaç Hindistan ve hint adalarında yetişmektedir. Kabukları kahverenkli, boru şeklinde iç içe geçmiş ve mantar tabakası yoktur. Tatlı kokusu ve tadıyla bir çok kozmetik ürünlerde ve yağlarda kullanılır.
Diğer isimleri
Dar-ı Çin, Daru-yi-Çin, Cinnamomum, Cinnamon, Cannelier
Faydaları Nelerdir?
Mantar enfeksiyonuna,
Diyabet hastalıklarına.
Alzhimer hastalıgına.
Kalp hastalıklarına
Kolostrole.
Hıv/Ais virüsünün etkisini azaltmaya
Ağrı kesici ve kas gevşetici
Kolon kanserinden korur .
Kemikleri güçlendirir
Hafızayı kuvvetlendirir.
Cilt sağlığına iyi gelir.
Regl ağrılarını hafifletir.
Ağız kokusunu giderir.
Böcek ısırıklarına da iyi gelir.
Yemekten önce yenirse mideyi rahatlatır.
Yağı ise romatizma ağrılarına,
Sinirleri yatıştırdığından depresyon gibi psikolojik hastalıklara iyi gelir.
Tarçının içeriği
100 gr tarçın 274 kaloriye sahiptir; ayrıca 4 gr protein 53 gr. lif, 1 gr. doymuş yağ ve 2 gr şeker içerir. Bunun yanı sıra tarçının içerisinde, Manganez, Kalsiyum, Magnezyum, Çinko Potasyum, Demir, B6, E, A, C ve K vitaminler bulunur.
Günlük 5-10 gramı geçmemeli tarçın kullanımı. Çayı için her su bardağına yarım kabuk tarçın kullanılır.
Not: Herşeyin fazlası zarardır. Bilimsel olarak kesin zararları bilinmemektedir. Bir bardak sıcak suya yarım kabuk tarçın iki karanfil atıp demlendikten içmenizi de tavsiye ederim.
citlembik
MerabaLaR….En sewdigim BiLgiLeri PayLasmisiniz (BITKI) Tarcin cok FaydaLidir biLirim Ben Cayini iciyoruM Ve SütLacta da cok kuLLaniyoruM,,Hatta yazin Meyve KokTeiL yapiyoruM TarcinLi soguk soguk Mis gibi Kokusu ve Tadiyla Likk LiKkk iciyoruM)) emeginiZe caniniZa sagLik..BasariLar diLiyoruM:)