Bilecik ilimiz ve Kelebek Sohbet
Nehir vadisinin yemyeşil bereketli topraklarında uzanan Bilecik , Bursa’nın Marmara bölgesinde doğu komşusudur . Tarihi geçmişi M.Ö. 1950 yılına kadar uzanır ve bu Bithynia bölgesinde Hititler , Frigler , Likyalılar , Persler ve Makedonlar gibi birçok Anadolu uygarlığı burada yaşar. En eski isimleri Agrilion ve Agrilum olarak bilinir. Bizans İmparatorluğu döneminde şehre Belokeme adı verildi.
İl, 224.000’den fazla kişiyle (2020) 4.307 kilometrekarelik bir alana sahiptir. Bilecik, Osmanlı İmparatorluğu’nun kuruluşunda önemli bir nüfuz sahibi olan Şeyh Edebali’nin türbesi ile görülmeye değerdir . Yakınlarda Orhan Gazi’nin türbesi bulunmaktadır . Her Eylül onun anısına bir festival düzenlenir. Bilecik, Atatürk’ün önderliğindeki Kurtuluş Savaşı’nda da önemli bir rol oynamıştır .
Bilecik’e 30 kilometre uzaklıkta, adını kasabayı çevreleyen sayısız söğütten alan küçük Söğüt kasabası. Söğüt Osmanlı İmparatorluğu’nun kurulduğu yerdir ve burada Türk tarihinin ünlü şahsiyetlerinin gerçek boyutlu büstleri bulunmaktadır. Türkiye’nin tüm tarihini gözünüzün önünde görmek istiyorsanız Etnografya Müzesi’ni ziyaret etmelisiniz. İlde çok sayıda tarihi türbe ve cami bulunmaktadır. Bilecik’ten bir hatıra olarak çok değerli olan oniks el sanatları tavsiye edilir.
İldeki ilgi çekici yerlerden bazıları şunlardır: Osman Gazi ve Orhan Gazi camileri, Şeyh Edebali ve Mal Hatun türbeleri, Köprülü Mehmet Paşa camii, Köprülü Kervansarayı , Kaplıkaya türbeleri, Rüstem Paşa camii ve Gülalan Kasrı.